donderdag 28 september 2017

Thema: Een zaadje in de wind (zonnebloem)

Deze week en de komende twee weken gaan we enkele dingen over de zonnebloem leren. Hoe ze doorheen de seizoenen groeit, van waar een zonnebloem komt, wat zonnebloempitjes/zaadjes zijn en wat je er allemaal mee kan doen, ...

Vandaag (28/09) hebben we vetbollen voor de vogels gemaakt. We keken eerst naar het stappenplan en wat we allemaal nodig hadden en gingen dat met enkele vrienden uit de klas aan de slag.
Als jullie dit thuis ook eens willen proberen of jullie kapoenen willen dit nog eens maken om zorg te dragen voor de vogels tijdens de koude wintermaanden die eraan komen vinden jullie hieronder het recept:

Wat heb je nodig:
- 6 gelatineblaadjes
- Een grote kom
- Waterkoker of warm water
- Koud water
- Bakje om gelatineblaadjes in te leggen
- Kopje/tas
- Lepel
- Vogelzaad (met zonnebloempitjes uiteraard)
- Meel of bloem
- (Muffin)vormpjes/
- Een penseel of iets anders om een gaatje in de vetbol te maken
- Touw

Hoe gaan we te werk: 
1. Leg de blaadjes gelatine 3 minuten in koud water. Knijp de blaadjes uit. Doe ze daarne in een kopje heet water en roer tot de gelatine is opgelost.

2. Doe het water met gelatine in een mengkom. Voeg daar 4 kopjes vogelzaad aan toe en roer tot het zaad nat is. Voeg er dan 1 kop meel/bloem aan toe en roer weer. Het mengsel is nu klaar.

3. Neem een vormpje (beker of muffinvorm) en stopt het mengsel er in. Druk het goed aan met een lepel of een kopje. Maak er een gat in met de achterkant van een penseel. Lat dit 90 minuten staan.

4. Heel de vetbollen na 90 minuten uit de vorm. Prik de gaten nog een keer door. Laat ze een nacht drogen. Haal een touw door het gat en hang ze buiten op.

Hieronder vinden jullie al enkele foto's in een filmpje. Natuurlijk kunnen jullie alle foto's ook bekijken bij "Foto's".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten